L'autora de l'obra va protagonitzar una conversa literària a la llibreria Ona, acompanyada d'Alba Vergés, consellera de salut durant la pandèmia, Alba Gimeno, testimoni i autora de la coberta, i Maria Martínez, testimoni. Tot un intercanvi d'experiències sobre la maternitat i les seves vulnerabilitats, moderat per la periodista Núria de José.
Es van centrar en l'anàlisi i debat de les "situacions límit" que van patir una vintena de dones, inclosa l'autora, amb la maternitat en temps de pandèmia. "Mares, crònica d'una situació límit" és un relat en primera persona que explica les dues experiències maternals de l'autora amb el pes afegit d'una pandèmia i un confinament que ho va sobrepassar tot. El llibre inclou, a més, el testimoni de vint dones que comparteixen les seves vivències, diferents en la superfície però iguals en l'essència, que destaquen la profunditat, cruesa i dificultats que van haver d'enfrontar en aquella situació de vulnerabilitat.
D'acord amb les paraules de la Sònia, la maternitat està plena d'entrebancs: dificultats durant l'embaràs, la cria dels fills, la salut mental, relació amb la parella i discriminació. Entrebancs, tant abans com després de l'embaràs, que es veuen accentuats per d'altres de més amagats: discriminació laboral, falta d'ajuda i estigmes socials. La maternitat carrega amb el pes de tota una sèrie d'expectatives cap a l'ofici de ser mares. Per aquest motiu, d'acord amb Alba Vergés "una de les coses valentes que fa la Sònia en el seu llibre és treure tabús de moltes coses de ser mares"
Presentació del llibre de la Sònia Quer, "Mares, crònica d'una situació límit" @paraulestintades
La trobada literària tenia com a objectiu fusionar les forces de cinc dones per trencar en veu alta tabús de la maternitat. Relats de vint dones unides per la intenció de posar llum als passadissos foscos que també construeixen l'ofici matern. Un ofici que, tal com afirma Quer, està enredat i atrapat per la por, incertesa i culpa que de manera constant i sense descans atrapen els pensaments de les mares. La fusió inevitable de maternitat-culpa és dels sentiments que més assetja a la seva salut mental. La testimoni Maria Martínez confessa que la seva maternitat ha estat dominada per la culpa, "culpa per quan em vaig incorporar a la feina, culpa per no estar a gust, per no estar a casa... És una culpa constant, jo visc amb la culpa"
Ahir també es va donar veu a les dificultats accentuades que la pandèmia va afegir a la maternitat. Es va veure com tots els entrebancs comentats es van agreujar amb aquesta crisi sanitària global. El confinament va generar estrès, angoixa i incertesa que va debilitar les esperances d'afrontar el futur. Una experiència complexa i desafiadora per a moltes mares, que van haver d'adaptar-se a circumstàncies noves i imprevistes i, sense saber-ho, necessitades d'un gran suport emocional i social per superar la situació. En aquest sentit, l'Alba Vergés reitera que en situacions així "no ens fem fortes d'inici, ens fem fortes demanant ajuda". La salut mental és igual d'important que la salut física i no hi ha res malament en buscar ajuda quan es necessita. No és senyal de debilitat, sinó un acte de coratge i autocura.
Comments