top of page

XXIV Premis llibreter, la nit de l'excel·lència literària

El XXIV Premi Llibreter, organitzat pel Gremi de Llibreters de Catalunya, ha reconegut les novel·les 'Els irredempts', de Cristina Garcia Molina, i 'La promesa', de Damon Galgut, com a millors obres en Literatura catalana i Altres Literatures.


Són uns guardons literaris catalans que s'atorguen anualment com a reconeixement a l'excel·lència literària. Aquests són organitzats per la Confederació Espanyola de Gremis i Associacions de Llibreters (CEGAL) i es reconeixen diferents categories relacionades amb el món dels llibres: el Millor Llibre de Ficció, el Millor Llibre de No-Ficció, el Millor Llibre de Poesia, el Millor Llibre Infantil i Juvenil, el Millor Llibre de Divulgació, entre altres.


Els guanyadors han estat seleccionats per un jurat professional del sector editorial i llibreter i anunciats durant la cerimònia lliurement dels premis. L'objectiu final d'aquest reconeixement literari és el de promoure la qualitat de la literatura, l'esforç i dedicació del sector i potenciar la lectura.



Roda de Premsa dels Premis Llibreter amb els guanyadors i el president del Gremi de Llibreters, Èric del Arco. EUROPA PRESS

Abans d'anunciar els guanyadors de cada categoria, Èric del Arco, president del Gremi de Llibreters de Catalunya, ha destacat que els tres finalistes de cada categoria són "models diferents de literatura d'alta qualitat".


Seguidament, a la categoria de Literatura infantil i juvenil d'altres literatures, ha guanyat 'Gorrioncita', de l'autora portuguesa Joana Estrela. El jurat ha subratllat que submergeix el lector en un "món de subtilitats que van molt més enllà de l'amor adolescent", i Del Arco ha destacat que és el segon any consecutiu en què una obra portuguesa s'emporta un guardó dels llibreters. A Literatura infantil i juvenil en català, 'Fills d'Eòdhum', de Roger Tarrés.


A la categoria d'Àlbum il·lustrat, ha guanyat 'Érase una forma', dels il·lustradors francesos Gazhole&Cruschiform. El comitè de jurats ha destacat l'esperit transgressor i l'actualització, tan en forma com en contingut, del conte tradicional. Han ressaltat la capacitat de l'obra per desafiar les convencions i explorar noves perspectives, alhora que manté l'essència del conte tradicional.


Després, Cristina Garcia Molina ha guanyat el Premi Llibreter a la categoria de Literatura catalana per 'Els irredempts', obra que s'ha imposat als altres dos nominats: '1969', d'Eduard Márquez, i 'L'artefacte', de Josep Ortiz. El jurat ha destacat que 'Els irredempts' és una obra d'una "intel·ligència esmoladora" i l'autora ha considerat un petit miracle haver aconseguit el Premi Llibreter.


A la categoria d'Altres Literatures s'ha alçat amb el guardó 'La promesa', del sud-africà Damon Galgut, qui s'ha mostrat "emocionat" en un vídeo per rebre el premi i ha agraït la tasca dels editors i llibreters per difondre el llibre. El jurat ha destacat de l'obra l'escriptura i l'estructura narrativa i ha superat als altres dos nominats: 'Eufòria', d'Elin Culhed, i 'El agua del lago nunca es dulce', de Giulia Caminito.


Els XXIV Premis Llibreter han celebrat una nit d'excepcional talent i creativitat destacant la diversitat i la riquesa del panorama literari actual. Es recorda la importància de la literatura com a eina per a la reflexió, l'entreteniment i la connexió humana. Amb aquests guardons, es reafirma el compromís amb la cultura i la continuïtat de l'art de narrar històries.

45 visualizaciones0 comentarios
  • Twitter
  • Instagram
bottom of page