Podeu escoltar la crònica en el següent enllaç
Gràcies als resultats obtinguts en l’últim estudi elaborat per PIRLS (Estudi Internacional de Progrés en Comprensió Lectora), s’ha sabut que el nivell d’aprenentatge de lectura a Catalunya ha caigut desmesuradament. Això ja és suficient per a preocupar-se, però no ho ha estat fins que s’ha sabut que la comprensió lectora amb els nens i nenes de 10 anys catalans queda en antepenúltima posició a nivell estatal. Només hi ha Ceuta i Melilla per darrere. La competència entre territoris ha estat el que ha fet disparar l’alarma.
Mitjana de Catalunya: 507 punts
Mitjana d’Espanya: 521 punts
Mitjana d’Europa. 528 punts
Per tant, el conjunt de l’estat espanyol també es troba amb un nivell baix respecte a escala internacional. Però Catalunya destaca per la pèrdua de 15 punts respecte al 2016 (quan es va fer l’últim estudi) mentre que a l’àmbit espanyol només ha estat de 7 punts.
El principal problema d’aquestes dades preocupants recau en la falta d'interès per llegir en els alumnes catalans. Les noves generacions no els hi agrada llegir. I un dels motius és perquè no veuen que els seus progenitors en practiquin l’hàbit.
Començant per les famílies, molts pares i mares es troben cada cop més enganxats al mòbil i menys als llibres. Però no només passa a casa, sinó també a l’escola. El lloc on suposadament tots els nens i nenes aprenen a llegir independentment de la seva situació familiar, també ha perjudicat negativament. Els mestres es mostren indiferents davant la literatura i molts d’ells justifiquen que no els agrada practicar aquest hàbit. Per tant, cada cop es veu més impossible encomanar una passió per la lectura entre generacions.
La competència dels llibres amb les pantalles és innegable - PARAULES TINTADES
Sense ser-ne conscients, la mostra d’indiferència dels adults cap a la lectura és la principal causant d’aquestes dades comentades. Els nens comencen a tenir una idea que llegir és una pèrdua de temps i que genera un gran esforç. Fet que no passa amb el mòbil. S’ha comprovat que un abús de les pantalles redueix el coeficient intel·lectual. Motiu que ens justificaria aquestes xifres que cal interpretar no només com una falta de lectura, sinó també sobre com llegir.
Comments